EN - English
Anasayfa
Site Haritası
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi
select
Anasayfa
Kurumsal
Misyonumuz
Vizyonumuz
Temel Değerlerimiz
Hakkımızda
Ek Hizmet Binalarımız
Yunus Emre Diş Kliniği
Emek Semt Diş Kliniği
Hastanemiz
Başhekim
Başhekim Yardımcıları
İdari Ve Mali İşler Müdürü
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Müdür Yardımcıları
Organizasyon Şeması
Kalite Yönetimi
Komiteler Ve Üyeler
Bilgi Güvenliği ve Yönetimi
Enfeksiyon Kontrol Komitesi
Eğitim Komitesi
Tesis Güvenliği Komitesi
Çalışan Güvenliği Komitesi
Hasta Güvenliği Komitesi
Antibiyotik Kont. ve Akılcı İlaç Kul. Ekibi
Temizlik ve Atık Yönetimi Komitesi
Radyasyon Güvenliği Komitesi
Farmakovijilans Sorumlusu
Materyovijilans Sorumlusu
Beyaz Kod Sorumluları
Mavi Kod Sorumluları
Mavi Kod Ekibi
Biyomedikal Materyovijilans
SHKS Uygulama Örnekleri
Sağlık Bakanlığı Web Erişim Linkleri
Hasta ve Çalışan Güvenliği Yönetmeliği
Sağlık Hizmeti Kalitesinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik
Eğitim Planı
Gösterge Yönetimi
Öz Değerlendirme Planı
İş Sağlığı Güvenliği Kanunu
Bilgi Güvenli Politikaları Klavuzu
Kalite Birimi Çalışanlarımız
Kalite Birim Sorumluları
Evde Sağlık
Evde Sağlık Hizmeti Nedir?
Evde Sağlık Hizmetlerinden Kimler Faydalanabilir
Evde Sağlık Diş Hekimliği Başvurusu
Evde Sağlık Hizmeti Nasıl İşler
Evde Sağlık Hizmetleri Resim Galerisi
Birimlerimiz
Tıbbı Birimlerimiz
Pedodonti Kliniği
Entegre Kliniği
Protez Kliniği
Endodonti Kliniği
Periodontoloji Kliniği
Restoratif Diş Tedavi Kliniği
Ortodonti Kliniği
Çene Cerrahisi Kliniği
Tepebaşı Mavi Hastane Diş Kliniği
İdari Birimlerimiz
İdari Birimler
Online İşlemler
E-Bordro Hizmetleri
Laboratuvar Sonuçları
Dahili Telefonlar
Personel Görüş ve Öneri Formu
PACS Röntgen Kurum Dışı
PACS Röntgen Kurum İçi
Online Eğitim Kurum Dışı
Online Eğitim Kurum İçi
Özellikli Hizmetler
İletişim ve Ulaşım
Merkez Yenikent Hastane
Yunus Emre Diş Klinikleri
Emek Semt Diş Kliniği
Hasta İletişim Formu
Bilgi Güvenliği Olay Bİldirimi
Güvenlik Raporlama Sistemi
T.C. Sağlık Bakanlığı
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi
select
Anasayfa
Birimlerimiz
Tıbbı Birimlerimiz
Periodontoloji Kliniği
A-
A+
Periodontoloji Kliniği
Güncelleme Tarihi: 26/09/2018
Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Tanı ve Tedavileri)
DİŞETİ HASTALIKLARI (Periodontal Hastalıklar)
Periodontal hastalık nedir?saglikli-dis-ve-dis-etleri
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.
Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş-dişeti arasında "periodontal cep" oluşur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.
Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
Dişeti hastalığının pek çok bulgusu vardır;
Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri
Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri
Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı
Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma
Sürekli kötü ağız kokusu
Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla dişhekimine gitmek son derece önemlidir.
Dişeti hastalığının nedeni nedir?plak
Dişeti hastalığının en önemli nedeni "bakteriyel diş plağı" adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler dişetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.
Dişeti hastalığı nasıl önlenir?
Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Dişhekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir.
Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.
Dişeti hastalıklarının tedavisi nedir?
Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir.
Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.
Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlıdır.
Gummy Smile Nedir? Güldüğümde Dişetlerim Olması Gerekenden Fazla Görünüyorsa Ne Yapabilirim?
Gummy Smile; gülümseme esnasında dişetlerinin normalde estetik olarak kabul edilen miktardan daha fazla göründüğü durumdur. Böyle bir problem varsa dişetlerinin görünme miktarı ve dişlerin periodontal ( dişeti sağlığı ve kemik desteği ) durumu göz önünde bulundurularak müdahale şekli belirlenir. Tedavi seçenekleri; dişeti konumunun dokuların izin verdiği ölçüde yukarı alınarak değiştirilmesi ve /veya dudağın bir miktar aşağı alınmasıdır. Her iki işlem de lokal anestezi altında yaklaşık 30-40 dakika süren küçük cerrahi işlemlerdir. Cerrahi müdahale dışında Botoks uygulaması da son yıllarda gummy smile tedavi seçenekleri arasına girmiştir.
HEKİM LİSTESİ İÇİN
TIKLAYINIZ...