SAĞLIK BAKANIMIZ FAHRETTİN KOCA, DEPREM BÖLGESİNDE
27 Ocak 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, incelemelerde bulunmak üzere deprem bölgesine ziyaret gerçekleştirdi.

Merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından kente giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliğinde kurulan kriz merkezinde Vali Çetin Oktay Kaldırım ve diğer yetkililerden, depremin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Bakan Koca, daha sonra Elazığ’ın merkez ilçeleri Sürsürü ve Mustafa Paşa Mahallesi’nde sürdürülen arama kurtarma çalışmalarını inceleyerek, yetkililerden tarafından bilgilendirildi.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne giden Fahrettin Koca, acil servis ve diğer poliklinik servislerde tedavi gören depremzede vatandaşları ziyaret etti. Koca, hastane yöneticilerinden yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Bakan Koca, gecenin ilerleyen saatlerinde depremden etkilenen Malatya’nın Doğanyol ilçesine de giderek arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

Bakan Koca, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gece saatlerinde deprem bölgesine gelerek, Elazığ ve Malatya’nın merkez ve ilçelerinde incelemelerde bulunduk, hastaneleri ziyaret ederek bilgi aldık. Elazığ’da 18, Malatya’da 4 olmak üzere toplam 22 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Kaygı ve panik sebepleri dahil olmak üzere toplam sağlık kuruluşlarımıza müracaat eden hasta sayımız 1031 kişi oldu. Özellikle şehir hastanemiz başta olmak üzere hem Malatya hem Elazığ üniversitelerimiz dahil, çalışan personelimiz yoğun bir gayret içinde hizmet etmiş oldular. 1031 müracaat içinde 382 vatandaşımız yaralıydı. Bu 382 yaralı içinde serviste halen takibi yapılan 128 hastamız vardır. Bu 128 hastadan 34’ünün yoğun bakım şartlarında tedavileri devam etmektedir. Yoğun bakım şartlarında tedavileri devam eden hastalarımızdan şu an durumu kritik olan herhangi bir hastamızın olmadığını söyleyebilirim.”

Koca, gece boyunca ameliyat edilen ayrıca 8 hasta olduğunu belirterek, “Bunun dışında sağlık hizmeti boyutuyla hiçbir eksik oluşturmamaya, 180 var olan toplam ambulans sayımıza ilaveyle toplam 317 ambulansla hizmet ettik. Bu arada 122 UMKE aracımız ve toplam ilave personel sayımız 1572’ye ulaştı” dedi.

“4 sahra hastanesi, 50 yataklı şekilde kuruluma hazır”

Tedbirli olmak amacıyla donanımlı 4 sahra hastanesini, 50 yataklı şekilde kuruluma hazır halde bulundurduklarını bildiren Koca, şu anda bu hastaneleri kurmaya ihtiyaç olmadığını ancak ihtiyaç durumu için hastaneleri 48 çadırla hazır tuttuklarını ifade etti.

Ayrıca 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) hattına yoğun müracaatlar olduğunu anlatan Bakan Koca, “Yakın hizmet etmek üzere yoğun bir talebin, isteğin olduğunu gördük. Bu noktada yüce gönüllü milletimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

52406,2jpg.png