Ağız, diş ve çene cerrahı hangi tedavilerle ilgilenir?
- Gömülü veya komplike dişlerin çekimleri
- Çenede oluşan kistik tümörlerin tedavisi
- Kemik içinde yer alan diş kökenli lezyonların tedavisi
- Damak ve dudak yarıklıklarının tedavisi
- Dental implant uygulamaları
- Dental uygulama yapılırken ihtiyaç duyulan sert ve yumuşak doku düzeltmelerinin yapılması
- Dental protez işlemi öncesi, yumuşak ve sert dokuların düzetilme işleminin yapılması
- Ağızda oluşan yumuşak doku hastalıklarının tedavi edilmesi
- Yukarıda saymış olduğumuz tedavilerin dışında da pek çok farklı tedavi şekli, ağız diş ve çene cerrahisi kapsamında değerlendirilmektedir.
Ağız diş ve çene cerrahisi işlemleri, lokal anestezi altında uygulanır. Bu nedenle işlem sırasında ağrı ve acı hissi oluşmaz.
20 yaş dişlerini çekmek gerekli midir?
- 20 yaş dişleri, ağız boşluğunda en arka kısımda bulunan dişlerdir. Genellikle 20’li yaşlarda çıktıklarından dolayı bu şekilde isimlendirilirler. Bu dişler, genellikle tam olarak çıkmaz, bazen kısmi bazen de tamamen çene kemiğine gömülü şekilde kalırlar. Bu durumda, diğer dişlerin formunun bozulması, diş köklerinin içeriden olmaması gereken bir şekilde uzayarak diğer diş köklerini itmesi gibi etkilere neden olabilir. Çene kemiğinde ağrı, şişme, kızarıklık, çene altındaki lenf bezlerinde şişme en sık görülen 20 yaş diş belirtileridir. Bu dişlere zamanında müdahale edilmesi önemlidir. Bazı durumlarda hekim, diş tedavisini yapabilmek adına, hastanın bir süre ilaç kullanmasını isteyebilir. Bu durumda diş ağrısı ve diğer belirtiler kaybolabilir, ancak bu geçici bir durumdur. Zamanında tedavi yapılmaz ise belirtiler tekrar başlayabilir ve hasta yeniden ilaç kullanmak zorunda kalabilir. Bu nedenle, hekimin tavsiyelerine uymak faydalı olur. 20 yaş dişi operasyonları, ağız diş ve çene cerrahisi kapsamında değerlendirilen operasyonlardır.
26 Mayıs 2024