Protez

Klinik Hakkında

Diş protezi nedir?
  • Dişler, insan sağlığı açısından oldukça önemli olmakla birlikte, kişilerin çok fazla dikkat ettiği şeylerin başında gelmektedir. Ama her ne kadar temizliğine ve bakımına dikkat edilse de, dişlerde bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların birçok tedavi yöntemi bulunur.
  • Diş protezleri, diş tedavisinde en son tercih edilen yapılardır. Diş sağlığında meydana gelen sorunların başında, diş çürümesi, dişin kırılması, düşmesi ya da dolgunun yetersiz kalması gibi durumlar gelmektedir. Bu tür durumlarda  öncelikle tedaviyle sorun düzeltilmeye çalışılır. Eğer dişlerde meydana gelen hasar tedaviyle düzeltilemeyecek kadar büyükse diş protezlerinden faydalanılmaktadır.
  • Diş protezlerinin iki farklı türü bulunmaktadır. Diş protezlerinin bir türü, sabit protezlerdir. Bu protez türü, ağız içerisine yapıştırılır ve kişi kendi isteğiyle bu protezi çıkaramaz. Bu tip protezler kron veya köprü şeklinde adlandırılırlar ve diş kaybı az olan kişilere uygulanmaktadır. Bu protezler tamamen porselenden ya da metal alt yapıya sahip porselenlerden üretilmektedir. Protezin yapım sürecinde hastanın 4-5 kez diş hekimine gelmesi gerekir.

    Bir diğer protez türünün ismi ise hareketli protezdir. Bu protez türü, kullanan kişi tarafından oldukça kolay bir şekilde çıkarılıp takılabilir. Aynı zamanda, bu yapay diş türünün, her gün mutlaka günlük bakımının yapılması gereklidir. Bu protez türü, çok sayıda eksik dişi olan kişilere uygulanmaktadır. Bu protezler, kısmi ya da tam dişsizlik durumlarında uygulanır. Eğer bir kişi herhangi bir nedenden dolayı bütün dişlerini kaybetmişse, bu kişilere tam protez takılmaktadır. Eğer kişi, bütün dişlerini değil de dişlerinin bir bölümünü kaybetmişse bu tür kişilere ise bölümlü protezler takılmaktadır. Bu tür dişlerin yapımı, sabit protezlere oranla daha uzun bir sürede gerçekleşmektedir. Sabit proteze göre yapımı oldukça zordur. Bu türde yapılan dişler, toplumda genellikle yaşlılık sembolü olarak görülmektedir. Bu nedenle de, kişi bu diş türünü takmaktan çoğu zaman çekinmektedir. Fakat toplumdaki bu görüş, yanlış bir görüştür. Bunun nedeni ise, hareketli protezler kişi yaşlanınca değil, kişi tüm dişlerini ya da dişlerinin bir bölümünü kaybetmişse kişiye takılmaktadır.

    Bu tür protezler ağızdayken, kişi konuşurken ve de öksürürken hareket etmektedir. Bu nedenle de, bu yapay diş kişi tarafından psikolojik nedenlerden dolayı reddedilmektedir. Gerek toplumdaki düşünce, gerek de protezin ağız içerisinde bazı nedenlerden dolayı hareket etmesi nedeniyle kişi tarafından pek olumlu karşılanmasa da, kişi dişlerinin tamamını kaybetmişse bu protezi taktırmak zorundadır.

26 Mayıs 2024