Hasta Rehberi

Engelli Rehberi

Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde, yaşlı ve engelli kişilerin, kurum tarafından sunulan sağlık hizmetlerine zamanında, etkin, etkili ve yeterli şekilde ulaşabilmelerine yönelik gerekli tedbirler alınmıştır.
Erişilebilirlik; engelli vatandaşlarımızın bağımsız yaşayabilmelerini, yaşamın tüm alanlarına tam, etkin katılımını sağlamak ve engelli olmayan bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine dâhil olacak şekilde hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere, “evrensel tasarım” ilkesiyle erişiminin sağlanmasıdır. 

Kurulduğumuz günden beri hastalarımızın ve çalışanlarımızın özel gereksinimlerini karşılamak ve hastanemiz hizmetlerinden en verimli şekilde yararlanmalarını sağlamak için tüm imkanlarımız ile çalışmaktayız. 

Erişilebilirlik konusunda göstermiş olduğumuz hassasiyet ve yaptığımız çalışmalar, Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Teknik Ekibi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “Erişilebilirlik Belgesi” almaya layık görülmüştür.

Bakanlığımızın 2010/73-80 sayılı “Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırasına İlişkin Genelge” hükümlerine uygun olarak engelli vatandaşlarımıza tüm polikliniklerimizde öncelik verilmektedir.

Engelli bireylere özel 1 (bir) Poliklinik Odası bulunmaktadır.

Engelli bireylere özel 1 (bir) Engelli Tuvaleti bulunmaktadır.

Ortak alanlarda ve asansörlerde her engel grubundaki kişilerin algılayabileceği şekilde yazılı, görsel ve sesli düzenlemeler yapılmaktadır.

Asansörümüz katlara geldiğinde sesli uyarı sistemi ve tuşlarda yer alan braille alfabesi ile görme engelli hastalarımıza hizmet vermektedir.

Asansör, tuvalet, lavabo, danışma (müracaat bankosu) gibi alanlar engelli bireylerin kolay erişimine uygun olarak düzenlenmiştir.

Tekerlekli sandalye transferini kolaylaştırmak için ilgili alanlarda gerekli düzenlemeler yapılıp tutunma barları ile desteklenmektedir.

Görme engelliler için ortak alanlarda takip izi ve Braille alfabesi kullanılmaktadır.

Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılmaktadır.

Engelli ve yaşlı hastalarımız için hizmet alımını kolaylaştırmak, işlemlerinde yardımcı olmak amacı ile yönlendirme elemanı (refakatçi personel) desteği sağlanmaktadır.

Ortak alanlarda engelli vatandaşlarımız için ayrı oturma grupları tahsis edilmektedir.

Bir başka sağlık kurumuna nakli gereken engelli vatandaşlar için engelli transfer aracı kullanılmaktadır.

Engelli vatandaşlarımız için otoparklarımızda özel engelli park alanı ayrılmış olup, tabelalarla belirtilmektedir.

İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere işaret dili bilen personel ve İşaret Dili Tercümanı istihdam edilmektedir.

Hastanemizde, engellilerin, yaşlıların ve yakınlarının kendilerine tanınan öncelikleri belirten tabelalar kolayca görebilecekleri yerlere asılmıştır, söz konusu bilgilere görme engellilerin ulaşmalarını sağlamak için ise braille alfabesi  kullanılmaktadır.

30 Mayıs 2024